În conformitate cu prevederile HG 95 din 05.02.2014 şi HG 918 din 18.11.2013 directorul fiecărei unităţi trebuie să prevadă semnalizarea de securitate şi sănătate la locul de muncă pentru a evita riscurile profesionale.

 

Extras din Hotărîrea Guvernului   Nr. 95 din  05.02.2009


Capitolul II
Organizarea activităţilor de protecţie şi prevenire


 Pct. 3. Organizarea activităţilor de protecţie şi prevenire este realizată de către angajator, în următoarele modalităţi:
12) evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific;
13) stabilirea zonelor care necesită semnalizare de securitate şi sănătate în muncă, precum şi a tipului de semnalizare.

 

Extras din Hotărîrea Guvernului  Nr. 918 din  18.11.2013


Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului nr.918
din  18 noiembrie 2013


Pct.4. Atunci cînd riscurile profesionale nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice de protecţie colectivă ori prin măsuri, metode sau procedee de organizare a muncii, angajatorul trebuie să prevadă semnalizarea de securitate şi sănătate la locul de muncă, în conformitate cu prevederile prezentei hotărîri, şi să verifice existenţa acesteia.
Pct.11.Semnalizarea referitoare la o interdicţie, un avertisment sau o obligaţie, precum şi semnalizarea privind localizarea şi identificarea mijloacelor de salvare ori de prim ajutor trebuie să se realizeze prin utilizarea panourilor permanente.
Pct.14.Locurile în care există risc de coliziune cu obstacole şi de cădere a persoanelor trebuie să fie semnalizate permanent cu o culoare de securitate sau cu panouri.
Pct.15.Numărul şi amplasarea mijloacelor sau dispozitivelor de semnalizare care trebuie instalate se vor stabili în funcţie de gradul de risc sau de pericol sau de zona care trebuie acoperită.