Acasă » 2017 » Martie » 16 » Au intrat in vigoare noile modificari la Codul Contraventional
15:22
Au intrat in vigoare noile modificari la Codul Contraventional

Atenție !!!  Incepînd cu 16.03.2017 au intrat in vigoare noile modificari la Codul Contraventional, respectiv deja o unitate conventionala va fi egala cu 50 lei, iar amenzile pentru incalcarea cerintelor privind securitatea si sanatatea in munca si apararea impotriva incendiilor vor creste.

 

 

Prevederea din actul normativ

Act normativ

Articol

Răspunderea administrativă

Încălcarea legislaţiei muncii, a legislaţiei cu privire la securitatea şi la sănătatea în muncă se sancţionează cu amendă de la 60 la 84 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 210 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 210 la 270 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Codul Contravențional al RM

Art. 55.1 Încălcarea legislaţiei muncii, a legislaţiei cu privire la securitatea şi la sănătatea în muncă

Încălcarea legislaţiei muncii, a legislaţiei cu privire la securitatea şi la sănătatea în muncă săvîrşite asupra minorului se sancţionează cu amendă de la 72 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 210 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 240 la 288 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Codul Contravențional al RM

Art. 55.2 Încălcarea legislaţiei muncii, a legislaţiei cu privire la securitatea şi la sănătatea în muncă

Utilizarea muncii nedeclarate se sancţionează pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 210 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Codul Contravențional al RM

Articolul 551Utilizarea muncii nedeclarate

Achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă se sancţionează, pentru fiecare persoană identificată, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Codul Contravențional al RM

Articolul552.  Achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă

Neafişarea semnului unic de  interzicere a fumatului se sancţionează cu amendă de la 150 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 210 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Codul Contravențional al RM

Articolul 91.14. Neafişarea semnului unic de  interzicere a fumatului

Admiterea fumatului în spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă  şi în alte locuri în care fumatul este interzis de legislaţia în vigoare se sancţionează cu amendă de la 210 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 270 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an. 

Codul Contravențional al RM

Articolul 91.15. Admiterea fumatului la locurile de muncă  şi în alte locuri în care fumatul este interzis

Încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor se sancționează cu amendă de la 6 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 120 la 240 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Codul Contravențional al RM

Articolul 358. Încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor

Răspunderea penală

Încălcarea de către o persoană cu funcţie de răspundere ori de către o persoană care gestionează o organizaţie comercială, obştească sau altă organizaţie nestatală a tehnicii securităţii, a igienei industriale sau a altor reguli de protecţie a muncii, dacă această încălcare a provocat accidente cu oameni sau alte urmări grave, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

Codul Penal al RM

Articolul 183.1. Încălcarea regulilor de protecţie a muncii

Încălcarea de către o persoană cu funcţie de răspundere ori de către o persoană care gestionează o organizaţie comercială, obştească sau altă organizaţie nestatală a tehnicii securităţii, a igienei industriale sau a altor reguli de protecţie a muncii, dacă această încălcare a provocat  din imprudenţă decesul unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

Codul Penal al RM

Articolul 183.2. Încălcarea regulilor de protecţie a muncii

Neîndeplinirea dispoziţiilor organelor de stat de supraveghere antiincendiară, precum şi încălcarea cu rea-voinţă a regulilor de protecţie contra incendiilor, dacă acestea au provocat urmări grave,se pedepsesc cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

Codul Penal al RM

Articolul 296. Încălcarea regulilor de protecţie contra incendiilor

* Începînd cu 16.03.2017 o unitate convențională este egală cu 50 lei.

Vizualizări: 1675 | Adăugat de: IonDarii | Rating: 3.5/2
Total comentarii : 0
avatar
Date de contact
Republica Moldova
mun. Chișinau
str. V.Alecsandri 84, et. 2068 11 84 55 director@ssmexpert.md
Harta
 
embed google map