Acasă » 2003 » Octombrie » 7 » Cum sa ne protejam de canicula
21:23
Cum sa ne protejam de canicula

Persoanele bolnave si supraponderale care lucreaza in mediu exterior, cu expunere la soare, au un risc mai mare de a deveni victime ale caniculei.

Efectele caniculei asupra organismului sunt: deshidratare, insolatie, afectiuni ale pielii, edeme ale mainilor si picioarelor, eruptii la nivelul pielii, crampe musculare, transpiratii excesive, ameteli, greata, sete intensa, varsaturi, diaree, senzatia lipsei de aer, agravarea problemelor respiratorii si cardiace, deces.

Hiperpirexia apare atunci cand temperatura corpului este mai mare de 41 de grade si este cea mai severa complicatie a expunerii la canicula. Se asociaza cu pierderea completa sau partiala a  starii de constienta, puls rapid, senzatia lipsei de aer si necesita interventie medicala imediata. Reprezinta o urgenta medicala, deoarece poate duce la aparitia unei afectari permanente a creierului, rinichilor si inimii.

Insolatia se manifesta prin:  cefalee (dureri de cap), somnolenta, greata, febra, afectarea starii de constienta, arsuri la nivelul pielii etc.

Daca munca prestata este in exterior pe perioada caniculara, atunci pentru a pastra o temperatura optima a corpului trebuie luate urmatoarele masuri:

  • Consum de apa sau alte lichide reci. Cand afara este cald, trebui sa bei mai multe lichide decat iti indica senzatia de sete. Creste cantitatea de lichide pe care o bei, indiferent de nivelul de efort. Daca munca pe care o desfasori necesita o activitate fizica intensa, bea doua pana la patru pahare de lichide reci la fiecare ora. Evita bauturile care contin alcool, cafea, deoarece acestea te vor face sa pierzi si mai multe fluide Alcoolul agraveaza si mai mult deshidratarea.
  • In perioada de pauza odihneste-te intru-un mediu racoros. Aerul conditionat este cea mai buna alegere, insa daca nu este la indemana retrage-te intr-o zona cu umbra. Stai intins, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii.
  • Foloseste orice metoda ai la indemana pentru ati scadea temperatura corpului cat mai rapid. O baie sau un dus cu apa rece pot scadea rapid temperatura corpului dar daca nu exista aceasta posibilitate, infasoara-te intr-un prosop umed. Apa rece scade temperatura corpului, insa prezinta riscul racirii excesive a organismului. De aceea, dusurile sau baile cu apa rece se recomanda a fi facute  numai sub supraveghere medicala. Chiar daca alcoolul iti da o senzatie imediata de racorire nu folosi alcool pe suprafata pielii.
  • Poarta haine cat mai lejere. Indeparteaza orice imbracaminte care nu este necesara. Alege imbracaminte usoara, de culoare deschisa, larga si din fibre naturale (ex. bumbac). Poarta o palarie cu boruri largi, de aproximativ cinci pana la sapte centrimetri, care sa faca umbra la nivelul gatului, nasului si urechilor (o sapca nu este de ajuns). Foloseste crema de protectie solara cu generozitate si cat mai frecvent. Indiferent de tipul de ten, foloseste o crema de protectie solara cu SPF de cel putin 30. Arsura solara afecteaza capacitatea corpului de a se raci singur si cauzeaza pierderea de lichide.
  • Masoara-ti temperatura corpului regulat si continua eforturile de racire pana cand temperatura ajunge la 38,3 – 38,8°C.
  • Daca simtiti ca starea s-a agravat, simptomele se accentueaza, cere ajutor medical specializat iar pana la venirea ajutorului medical specializat continua sa reduci temperatura corpului pana la sosirea echipajului medical prin aplicarea masurilor de mai sus.
Categorie: MEDICINA MUNCII | Vizualizări: 826 | Adăugat de: IonDarii | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar