Acasă » Fişiere » IDEI DE AFACERI » Producere [ Adaugă o intrare nouă ]

Secţie de fabricare a mezelurilor
13.11.2011, 22:45

 

Afacerea dată vizează producerea mezelurilor de calitate, fabricate din materii prime ecologic pure.

Investiţia, lei 204 000

Vânzări, lei/an 525 960

Profit brut, lei/an 116 312

Perioada de recuperare a investiţiei, ani 1,8

Descrierea afacerii

 

Această afacere va avea succes, deoarece:

• mezelurile fac parte din categoria produselor alimentare solicitate frecvent în consum;
• consumul mezelurilor creşte într-un ritm mai mare decât consumul direct de carne;• posibilitatea achiziţionării materiei prime ieftine direct de la producătorii locali;
• lipsa exportului de carne.

Un indice pozitiv al afacerii preconizate va fi administrarea afacerii de către o persoană cu experienţă în domeniul prelucrării şi comercializării mezelurilor şi produselor din carne.

Spaţiul de producere a mezelurilor va fi amplasat într-un local ce corespunde specificului producerii de mezeluri şi va fi arendat. Spaţiul necesar va include: depozit de materii prime, sala de tranşare, sala de fabricaţie şi camera de afumare dotată cu celule speciale şi generator de fum. Spaţiul de producere va fi branşat la reţeaua de energie electrică, apă potabilă şi canalizare.

Volful serveşte pentru mărunţirea prealabilă a cărnii, consumul energiei electrice fiind de 2,5 kW/h la productivitatea de 250 kg/oră. Cuterul va fi folosit pentru tocarea mecanică a cărnii, la un consum de 30 kW/h. Malaxorul este destinat pentru amestecarea cărnii şi altor materii prime cu obţinerea unei compoziţii omogene. Şpriţul (maşina de umplut) serveşte pentru împingerea compoziţiei în membrane, cu un consum de energie electrică 4 kW/h, la productivitatea de 250 kg/oră. în categoria altor utilaje intră: tăvi; bazin pentru saramurare; cărucioare şi beţe de agăţare. Staţia de generare a energiei electrice va servi drept sursă de alternativă a energiei electrice, pentru asigurarea funcţionalităţii continue a frigiderelor. Preţurile la utilaje sunt cele oferite pe piaţa internă (S.R.L. "Energie", tel. 022/731-352).

Cheltuieli investitionale

Nr. de unit.

Preţ, lei/un.

Total, Lei

Lucrări de reparaţie şi amenajare a încăperilor

20 000

Volf

1

6 000

10 500

Cutter

1

50 000

50 000

Malaxor cu cuva

1

5 000

21 700

Şpriţ

1

4 000

21 700

Staţie de generare a energiei electrice

1

10 000

10 000

Cameră de afumare cu generator de fum

1

5 000

44 800

Frigider

2

5 500

11 000

Alte utilaje (schimbător de căldură, ventile electromagnetice)

6 000

Mobilă (scaune, mese, dulapuri, cuiere)

4 000

Materiale (lăzi de aluminiu, lăzi de inox, căldări, cratiţe etc.)

4 300

Total

   

204 000


Clienţii secţiei de fabricare a mezelurilor vor beneficia de 18 tipuri de produse.

Principalele produse oferite clienţilor vor fi:
• preparate afumate şi semiafumate la cald şi la rece;
• specialităţi pasteurizate şi fierte;
• specialităţi preparate prin metoda mixtă.

Întreprinderea v-a realiza produsele la preţul mediu de pe piaţa, care acoperă totalmente costul de producere şi asigură o marjă stabilă de profitabilitate.
Pentru a fi competitiv pe piaţă va fi necesar de a stabili cu claritate consumatorii, printre care menţionăm: magazinele şi cafenelele din localitatea dată şi din localităţile învecinate, precum şi punctele de desfacere a mezelurilor din pieţele agricole.
Activitatea operaţională seva baza pe folosirea materiei prime locale, astfel oferind clientelei produse finite la preţuri mai mici decât concurenţa. Furnizorii de materie primă şi materiale auxiliare vorfi selectaţi conform următoarelor condiţii: calitatea materiei prime şi celei auxiliare; condiţiile de achitare; preţul; condiţiile de livrare. Materia primă de bază va fi achiziţionată de la abatoare şi direct de la producătorii de taurine şi porcine. Materia primă auxiliară se va procura de la bazele de mărfuri en-gross şi pieţele agricole. Rumeguşul din lemn pentru camera de afumare se va procura de la întreprinderile de fabricare a mobilei şi prelucrarea lemnului. Stocurile de materie primă vor asigura procesul de producţie timp de 50 ore. Acest lucru va minimaliza cheltuielile operaţionale. Estimările s-au efectuat pentru o linie tehnologică cu productivitatea de 60 kg/zi.

Activitatea includc următoarele operaţii primare:

• achiziţionarea cărnii de vită şi porc, slănină şi subproduse de abator;
• dezosarea - îndepărtarea cărnii de pe oase;
• separarea cărnii după categorii;
• păstrarea materiei prime la t=2-4°C maxim 72 ore. Principalele operaţii tehnologice la prepararea mezelurilor sunt:
• pregătirea materiei prime;
• mărunţirea materiei prime;
• sărarea şi condimentarea materiei prime;
• prepararea tocăturii şi formarea semifabricatelor;
• prelucrarea termică a semifabricatelor cu obţinerea produselor finite.

În procesul de producţie se va folosi materia primă auxiliară: subproduse de abator; azotit de sodiu; acidul ascorbic; săruri de sodiu; polifosfaţi; aromatizanţi; usturoi; derivate proteice; zahăr, sare; apa tehnologică ş.a.
În activitatea secţiei de mezeluri vor fi antrenaţi 1 contabil, 1 tehnolog, 1 muncitori şi 2 paznici.
Regimul de lucru va include 5 zile lucrătoare pe săptămână (300 zile/an).
Pentru încăperile de producere se va asigura o igienă strictă, efectuând la timp lucrări de combatere a rozătoarelor şi insectelor.Prognoza vânzărilor în anul I al activităţii

Sortiment de produse

Volum de

producere

Preţ de vânzare, lei/kg

Vânzări

kg/lunâ

kg/an

lei/lunâ

lei/an

Krakow

135

1 620

31

4 185

50 220

Cabanos

135

1 620

30

4 050

48 600

Otaci

90

1 080

28

2 520

30 240

Odeskaia

120

1 440

31

3 720

44 640

Crenvurşti

150

1 800

24

3 600

43 200

Cârnăciori

150

1 800

23

3 450

41 400

Ciainaia

120

1 440

22

2 640

31 680

Molocinaia

75

900

25

1 875

22 500

Liubiteliskaia

30

360

33

990

11 880

Gustărică

45

540

20

900

10 800

Şuncă presată

45

540

31

1 395

16 740

De porc

60

720

30

1 800

21 600

De ficat

60

720

18

1 080

12 960

Costită

30

360

50

1 500

18 000

Afumături

90

1 080

25

2 250

27 000

Pastrama

30

360

80

2 400

28 800

Muşca

30

360

60

1 800

21 600

Polonez

105

1 260

35

3 675

44 100

Total

1 500

18 000

 

43 830

525 960


Prognoza cheltuielilor în anul I al activităţii

Indicatori de consum

U.M.

Total, un./an

Preţ, lei/un.

Cheltuieli, lei/an

Materie primă de bază:

     

288 851

carne de vită calitate 1

kg

1 585

18,0

28 530

carne de vită calitate II

kg

4 962

13,2

65 498

carne de porc calitate superioară

kg

3 170

30,0

95 100

carne de porc calitate 1

kg

4 175

13,5

56 363

costiţe

kg

962

10,0

9 620

slănină

kg

1 248

10,0

12 480

muşchi de piept

kg

1 248

12,5

15 600

ficat de porc

kg

713

5,0

3 565

ficat de vită

kg

419

5,0

2 095

Materie primă auxiliară

kg

925

-

73 229

Consum energie electrică

kWxh/zi

12

0,78

2 808

Consum rumeguş

m3/zi

0,04

150

1 800

Remunerarea muncii

25 200

Cheltuieli de transport

zile

300

16

4 800

Lucrări de dezinsectizare şi deratizare

zile

300

4

1 200

Arenda încăperilor

lună

12

500

6 000

Cheltuieli generale şi administrative

lună

12

200

2 400

Cheltuieli comerciale

lună

12

80

960

Alte cheltuieli (impozite şi cheltuieli neprevăzute)

lună

12

200

2 400

Total

     

409 648


Marja brută anuală în anul I al activităţii:

- Vânzări 525 960 lei
- Cheltuieli 409 648 lei


Marja brută 116 312(22%)136

Categorie: Producere | Adăugat de: IonDarii
Vizualizări: 996 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar