Acasă » Fişiere » IDEI DE AFACERI » Alte idei de afaceri [ Adaugă o intrare nouă ]

Recoltarea si cultivarea trufelor
10.04.2012, 12:15


Trufele sunt ciuperci care cresc in pamant, in simbioza cu radacinile anumitor specii de copaci. Sunt cunoscute de mii de ani pentru aroma si gustul lor absolut deosebite, care le transforma in adevarate delicatese. Niste delicatese extrem de rare, pentru ca recoltarea lor, asa cum se va vedea in continuare, este o adevarata aventura si se bazeaza mult pe noroc. Din acest motiv, trufele sunt foarte, foarte scumpe. Pretul mediu de vanzare este undeva intre 500 si 1.000 $/kg, dar in noiembrie 2000 o uncie de trufe albe (cca 30 g) s-a vandut la licitatie cu 400 $ (!). Recoltarea si comercializarea acestor ciuperci este, asadar, o afacere in toata regula.

O marfa rara, un pret pe masura

Trufa se dezvolta in sol la adâncimea de 3-15 cm si are forma unui tubercul de cartof, rotunda sau ovoida, cu protuberante sau circumvolutiuni mari de forma poligonala.
Diametrul este de cca 4- 12 cm, iar greutatea se situeaza intre 100-200 g.
Invelisul exterior este gros, de culoare inchisa, neagra-albastruie, neagra-brunie, violacee sau alba.

Tehnologia de cultura a trufelor difera fundamental de cea a altor specii de ciuperci cultivate (Agaricus, Pleurotus etc.).
In tara noastra nu este luata in studiu si nu face parte din colectia de macromicete.
Spontan, creste si la noi, in regiunile mai calde din sud, prin padurile rare de foioase, din Zona Codrilor (raioanele: Telenesti, Calarasi, Nisporeni,Ialoveni, Orhei, Soldanesti, Ungheni) indeosebi in jurul fagilor, pinelor  si stejarilor.
Prefera solurile pe pante expuse la soare. Se pot intâlni doua specii: Tuber aestivum (trufa de vara, trufa varatica) si Tuber melanosporum ( fierea pamântului, trufa violeta, trufa neagra, trufa de iarna, trufa de Perigord).. Se poate spune ca modul cum apar trufele ramane un mister. Se presupune ca terenul joaca un rol important – el trebuie sa aiba PH neutru sau usor bazic, sa fie umed si putin expus la soare, fara ca asta sa insemne ca orice teren care indeplineste aceste conditii poate produce trufe.

Aceste ciuperci se intalnesc frecvent doar in unele regiuni din Franta, Spania si Italia. In Franta, de exemplu, majoritatea productiei se obtine in Provence, localitatea-cheie fiind Richerenches unde saptamanal se comercializeaza cca o tona de trufe. S-a mai incercat obtinerea lor si in alte zone (Texas, Australia, Noua Zeelanda), dar rezultatele nu au fost chiar cele asteptate, in sensul ca gustul si aroma ciupercilor nu mai erau aceleasi. Trufele adevarate sunt, ca urmare, o marfa rara si de-aceea si pretul lor este foarte ridicat.

Nici recoltarea lor nu este facila. In trecut, fermierii foloseau porci pentru a gasi locurile unde erau ingropate trufe. Cu un miros foarte fin si cu un mare apetit pentru aceste delicatese, porcii descopereau rapid trufele, le dezgropau si… le mancau. Solutia a fost dresarea cainilor, dupa o metoda foarte simpla: se ingropa o trufa in pamant, se lasa acolo una-doua zile pana cand solul se impregna cu aroma ei, apoi se conducea cainele la locul respectiv si era indemnat sa sape. Odata ce trufa era scoasa la lumina, cainele o mirosea bine si apoi primea o mica recompensa (o felie de salam). Astfel invata ca pentru fiecare trufa descoperita va primi hrana.

Variante ale afacerii

Recoltarea  trufelor in Moldova  nu prea  se practica. Foarte putini oamnei se ocupa de recoltarea  trufelor. In codrii din Moldova  se poate stringe cel putin de 25 000 kg de trufe pe an.  Deci, inmultiti 25000 kg la 500 $ per kg si vedeti cat puteti castiga timp de un an.  Pentru a inceperea afacerii de stringerea trufelor este nevoie de un caine dresat. Trufele se culeg cu caini dresati. Un caine dresat costa intre 2000 si 5000 de euro. Cainii fie adulmeca, apoi scurma pana la 20 cm, pana dau de cuibul de ciuperci, dupa ce au gasit cuibul de ciuperci cainii scurma si vin pe rand cu "prada" in gura la stapan, care-i rasplateste cu o bombonica. Un „vanator” poate culege pana in 30 kg pe zi.
Exista si un drum al trufelor, care este tinut secret. Cine are trufe de calitate si poate asigura saptamanal o livrare de 100-150 kg de trufe poate ramane pe piata. "Intotdeauna le spun trufarilor: nu stricati cuiburile de ciuperci, aveti grija cum le culegeti! Ele sunt bancomatele voastre din padure, iar cainii sunt cardurile voastre".

Deasemenea cultivarea trufelor poate fi o activitate foarte rentabila, pentru ca presupune investitii initiale modeste si nu cere cine stie ce efort. Pentru cine poseda un teren potrivit exista diferite moduri de a o practica. Cel mai simplu mod consta in sadirea, dupa saparea pamantului, a unor rasaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, sperand apoi ca tuberculii sa creasca spontan. Apoi, exista posibilitatea de a utiliza "plante-fiice” ale unor "mame” care au produs deja trufe si, in sfarsit, se pot sadi plante aflate deja in simbioza cu trufa – cu alte cuvinte, plante care au sporul inoculat in radacini (operatia de inoculare se face in laboratoare specializate).

In acest din urma caz, trufele apar dupa cativa ani si "productia” poate continua timp de decenii. Din fiecare planta (ce costa in jur de 15 $) se obtine o cantitate de 250-300 de grame de trufa neagra pe an, ce poate fi vanduta cu cel putin 500 $/kg. Si, daca avem in vedere ca un hectar de teren poate gazdui circa 200 de plante, obtinem un castig potential de peste 20.000 $ pe an. Desigur, exista riscul ca trufele sa nu apara, dar cine are un teren de exploatat poate sa isi incerce norocul, din cel putin doua motive: irigarea plantelor in perioadele deosebit de secetoase si curatarea terenului de buruieni cer un efort intr-adevar limitat si, apoi, cei care sadesc arbori noi benficiaza de finantari specifice.

Pe piata mondiala cererea este mai mare decat oferta

Cu vreo suta de ani in urma, moldovenii erau mari exportatori de trufe la Viena.  Italienii, francezii, spaniolii                                          si ungurii le-au ridicat la rang de aliment de lux. Bursa trufelor se afla la italieni. In Moldova cresc cateva soiuri de trufe albe si negre care au inceput sa fie comercializate din 2008. Trufarii moldoveni fac comert cu trufa neagra si cu o trufa alba de vara, pe care o pot vinde cu pana la 300 euro kilogramul pe piata externa. Cea mai scumpa trufa comercializata pe piata mondiala apartine unui soi rar de trufa alba, al carei pret poate ajunge la 4000 de euro kilogramul. Moldovenii si-au pus si ei mintea sa o caute in tara si au gasit-o, insa o singura data, in anul 2009.

In strainatate, o afacere sponsorizata de stat

In zonele unde nu cresc in flora spontana, s-a ajuns la performanta sa fie cultivate. In Franta anilor '70, in Italia si Spania anului '92, iar mai recent in Ungaria, Australia si Noua Zeelanda, au fost cultivate trufe printr-o metoda prin care sunt fixate la radacina. Plantele incep sa produca trufe la 10 ani de la cultivare. Statul spaniol a sponsorizat plantarea a 500 ha de trufe in anii '90, o investitie de milioane de euro. In 2001 a avut loc prima recolta. "Statul care nu a incasat un ban timp de zece ani a fost bucuros ca isi va primi taxele conform intelegerii cu plantatorii, iar acestia din urma sunt multumiti ca nu au atata munca de facut". Piata trufelor are un flux continuu, cand termina europenii sezonul, incep sa vanda australienii si neozeelandezii.

Specii de trufe din Moldova

Trufele sunt cele mai pretioase ciuperci care cresc in natura. Moldova este recunoscuta pentru trufele sale. Speciile de trufe identificate pe teritoriul tarii, care prezinta interes comercial si culinar, sunt urmatoarele:

  • Tuber magnatum pico

Are un miros intens si culoare crem-maronie la exterior si rosiatic in interior.

Locul: Tara de bastina este Italia si Croatia dar noi am reusit s-o identificam si pe teritoriul Moldova in paduri batrane de stejar, tei si artari.

Perioada: Din octombrie pana - n decembrie.

Observaţie: Acest soi de trufa este numit de cei pretentiosi si regina trufelor.

  • Tuber Aestivum Vit

Trufa de vara

Are formă neregulata, la exterior de culoare maro spre negru, iar in interior este impanzit de nervuri, culoarea alb-gri sau alb-galbui.

Locul: Aproape pe tot teritoriul Europei alcatuieste micoriza cu radacina stejarului, carpanului, alunului si al teiului.

Perioada: Din mai pana-n septembrie.

Observatie: Ce se recolteaza pana-n mijlocul lui septembrie se numeste aestivum, iar cele recoltate mai tarziu se numesc uncinatum.

  • Tuber Uncinatum

Forma rotunda, miros mai profund, la exterior de culoare inchisa, iar in interior culoare maro-rosiatic sau ciocolatiu cu aspect de marmura.

Locul: Corespunde cu locurile in care se gaseste trufa de vara, padurile de carpan, stejar. Ii plac solurile bogate în calcar.

Perioada: Din septembrie pana-n decembrie.

Observatii: - Prin sectionare se observă diferenta de culoare intre Tuber Aestivum si Uncinatum

  • Tuber Brumare Vit

Trufa de iarna

Ca marime este mai mica decat celelalte trufe cu miros de mosc, avand exteriorul lucios de culoare maro inchis sau negru-albastrui.

Interiorul fiind carnos cu aspect de marmura, de culare albiciosa sau gri-cenusie.

Locul:Moldova, Romania, Ungaria, Iugoslavia, Franta, Italia.

Perioada: Din decembrie pana-n martie.

Oservatie: Prefera acelasi locuri ca si tuber aestivum.

  • Tuber Macrosporum

Trufa cu spori mari

Locul: Moldova, Romania, Ungaria, Spania, Franta, Italia, Iugoslavia.

Perioada: Din octombrie pana-n decembrie.

Observatie: Este o specie mai rar intalnita deoarece este o trufa mai pretentioasa.

  • Tuber mesentericum

Ca aspect este foarte asemanator cu aestivum, dar este mai neted.

Are interiorul cu aspect marmuros, la inceput de culoare alba apoi maroniu-galbui. Are un miros intepator de gudron.

Locul: Moldova Romania, Ungaria, Spania, Franta, Italia, Jugoslavia, Croatia.

Perioada: Din septembrie pana-n decembrie.

Observatie: Emana un miros specific de gudron si din acest motiv nu este un soi atat de cautat.

  • Choirmyces Meandriformis Vit

Trufa porceasca

Avand o consistenta puternica isi pastreaza aroma si după uscare. Poate atinge greutatea de 20-250g.

Este mai usor de gasit deoarece foarte des iese din pamant si nu este necesara cautarea cu caini.

Locul: Moldova, Romania, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Austria.

trufele_1trufele_2trufele_3trufele_4trufele_5trufele_6trufele_7trufele_8trufele_9trufele_10trufele_11trufele_12

Precizam, in final, ca trufele reprezinta un produs de lux, ce se vinde la preturi exorbitante. Perioada: Din iunie pana-n noiembrie. Precizam, in final, ca trufele reprezinta un produs de lux, ce se vinde la preturi exorbitante.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Categorie: Alte idei de afaceri | Adăugat de: IonDarii
Vizualizări: 1726 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar