Acasă » Fişiere » IDEI DE AFACERI » Alte idei de afaceri [ Adaugă o intrare nouă ]

Maşina automata pentru turnat borduri
09.04.2012, 22:49


In general, atunci când vreţi sa delimitaţi cu borduri un perimetru din gradina dvs. va angajaţi la o munca destul de complicata si mare producătoare de deranj - de cele mai multe ori gradina devine un şantier si ramane in aceasta stare multe zile, pana la finalizarea operaţiunii.

Ce-aţi spune insa daca exact aceeaşi treaba ar fi terminata in numai câteva ore, si asta fara sa fie afectat nici măcar un petec din iarba din terenul grădinii? Pare puţin credibil, dar o asemenea realizare este perfect posibila datorita unei invenţii ingenioase si deloc complicate: maşina automata de turnat borduri.

Aceasta maşina, care este alimentata cu beton prin partea superioara, se deplasează încet pe traseul stabilit, ghidata de un operator, iar printr-un canal de extrudare situat la nivelul solului lasă in urma o bordura finita, exact ca un melc ce lasă in urma lui o dara. Super-comod, dar si super-profitabil.

 

Tehnologia de lucru
Aşa cum se observa si din imaginea alăturata, maşina are o construcţie foarte simpla: este vorba, practic, de un fel de roaba (si chiar ca o roaba este si manevrata), doar ca are in plus câteva amenajări esenţiale. Astfel, in partea inferioara se găseşte un dispozitiv elicoidal (melc), care este acţionat electric de un motor de mica putere amplasat sub cele doua mânere ale maşinii.

Prin rotire, acest melc preia betonul cu care este încărcata cuva maşinii si îl forţează sa intre intr-un canal de extrudare care îl compactează. Forma bordurii este data de un element profilat aflat la ieşirea canalului, lipit de sol, si acest element poate fi detaşat si înlocuit cu altul, in funcţie de secţiunea dorita a bordurii.

Atunci când betonul din cuva este pe terminate, deplasarea maşinii este întrerupta pentru alimentarea cu o noua şarja. Betonul este preparat chiar la fata locului cu ajutorul unui malaxor alimentat, de asemenea, de un motor electric, iar reţeta de preparare este astfel adaptata incat betonul rezultat sa fie foarte vâscos, pentru a păstra forma de extrudare si a se intari mai rapid (trei lopeţi si jumătate de nisip, o lopata de ciment, 2,5 litri de apa). Bordura se finisează apoi cu nişte mistrii speciale si este imprimata cu diverse modele de striaţii, după preferinţe.
Asta este tot. Zona de lucru necesita o curatenie minima, pentru ca si deranjul este minim.

Care este productivitatea?
O maşina mânuita cu îndemânare poate produce peste 50 de metri de bordura pe ora (!). Aşa cum aţi observat din descrierea anterioara, nu mai este nevoie de cutii si forme de turnare a betonului, pentru ca maşina lasă in urma ei betonul gata format. Daca operatorul beneficiază si de un ajutor, productivitatea este chiar si mai mare. In general insa, comenzile nu însumează mai mult de 150 de metri pe zi, iar echipele de lucru au doi, maximum trei oameni: unul se ocupa de prepararea betonului si de aprovizionarea periodica a cuvei, altul de ghidarea maşinii, iar al treilea de finisarea lucrării.

Plata serviciului se face la metru. De exemplu pretul este in jur de 10 $/metru, iar cheltuielile se refera la materiale (ciment, nisip si apa) - cca 1 $/metru si la salariile muncitorilor - cca 9 $/ora. La o comanda medie se castiga astfel cateva sute bune de dolari, dar trebuie tinut cont si de amortizarea costului masinii (apropiat de 3.400 $). Pentru onorarea unei comenzi, la fata locului se deplaseaza o platforma auto care transporta malaxorul, masina de turnat si materialele pentru prepararea betonului.

Alte informatii utile
Prima masina de turnat borduri a fost pusa la punct de australianul Richard Eagleton, in 1973. Nebanuind succesul pe care il va inregistra inventia sa, Eagleton si-a vandut dupa cativa ani drepturile de proprietate industriala. Masina a "prins" pe piata si, pe langa varianta initiala, cu melc, a aparut si modelul cu piston, care nu s-a bucurat insa de acelasi succes (jumatate din puterea motorului era consumata pentru cursa de revenire a pistonului, iar procesul de extrudare nu era continuu). De asemenea, au aparut si variante cu motor pe benzina, desfasurarea activitatii nemaifiind conditionata de existenta unei surse de curent electric.

Achizitionarea unei asemenea masini se poate face de la furnizori care au contracte  in S.U.A. Firma Kwik Kerb, de exemplu, pe langa echipament si accesoriile necesare, ofera si cursuri de pregatire teoretica si practica, ce acopera absolut toate problemele ce se pot ivi - de la prepararea corecta a betonului, pana la finisarea bordurii in cele mai mici detalii.

Mai multe detalii puteti gai pe paginile web:

www.kwikkerb.com
www.curbweasel.com

www.decorativecurbmakingmachines.com

http://www.curbworld.com

 

 

 

 

 

 

 


 

Categorie: Alte idei de afaceri | Adăugat de: IonDarii
Vizualizări: 1429 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar