Acasă » Fişiere » IDEI DE AFACERI » Agricultura [ Adaugă o intrare nouă ]

Producerea rasadurilor
13.11.2011, 22:43

 

Producerea rasadurilor de legume presupune pregatirea unui substrat afanat, permeabil, bogat in elemente nutritive, cu un pH corespunzator, liber de boli si daunatori.

Este recomandabil ca substratul sa se pregateasca din toamna, cat timp este mai cald si mai uscat, iar componentele au un grad de umiditate convenabil unei bune omogenizari (35-40% umiditate).
Pentru pregatirea substratului se stabileste din timp necesarul componentelor, in functie de proportia in care intra fiecare dintre acestea.
Principalele pamanturi folosite pentru pregatirea amestecurilor sunt: mranita, turba, pamantul de telina, pamantul de gradina, nisipul, compostul. 
Pentru ridicarea gradului de fertilizare se folosesc si ingrasaminte chimice. 

Mranita
 se obtine din descompunerea avansata a gunoiului de grajd asezat in platforme late de 2-3 m si inalte de 1,5-2 m. 
Dupa circa un an, se cerne si se obtine un material de calitate. Este bogata in elemente nutritive, este afanata, are culoarea neagra, deci se incalzeste usor. Greutatea unui m2 este de 0,6-0,8 t.

Turba
 este un component foarte bun pentru pregatirea amestecurilor, este afanata, libera de boli si  daunatori, are capacitate mare de retinere a apei.
Turba rosie este acida si de aceea trebuie sa se corecteze reactia prin adaugarea de praf de var. Un m2 cantareste 0,4-0,6 t.

Pamantul de telina
 se obtine prin asezarea brazdelor inierbate, recoltate din terenuri intelenite, in platforme late de 2 m si inalte de 1,5 m.
Acestea se uda si se lasa sa fermenteze circa 6 luni, dupa care materialul astfel obtinut se cerne. 
Un m2 cantareste 1,1 t. 
Pamantul de telina este bine structurat si relativ bogat in elemente nutritive. 
Poate fi inlocuit cu pamantul de gradina,care consta din stratul arabil din culturile legumicole prasitoare.

Nisipul se foloseste pentru a da permeabilitate amestecului.
Se recomanda folosirea unui nisip de rau, cu particolele cu diametrul de 0,8-1,0 mm.
Nu este bun nisipul de cariera, deoarece contine saruri nocive pentru plante. 
Un m2 cantareste 1,5-1,6 t.

La stabilirea retetelor se tine seama de specie, de modul de folosire (pentru semanat sau pentru repicat) si de posibilitatile de procurare. 
Pentru legumele solanacee se poate pregati un amestec format din doua parti mranita, o parte pamant de telina si jumatate de parte nisip, iar pentru legumele varzoase un amestec format din doua parti pamant de telina, o parte mranita si o jumatate de parte nisip.
Pentru confectionarea cuburilor nutritive se recomanda pregatirea unui substrat format din 40% turba, 30% mranita, 20% pamant de telina si 10% nisip.
Desigur, exista numeroase alte retete care se pot prepara in functie de componentele de care dispunem.

Pentru pregatirea substratului se folosesc roabe, targi, lopeti si greble. Lucrarea se executa manual si mecanizat.

In gospodarie, pregatirea substratului se face in mod obisnuit manual, pe platforme betonate sau pe o suprafata plana, bine batatorita si curatata in prealabil.
Mai intai se procedeaza la cernerea fiecarui component, folosind rame pe care se prind plase de sarma asezate oblic, cernerea facandu-se prin aruncarea cu lopata.
Apoi, componentele se masoara in volume (cu targa, roaba, caruta) si se asaza in straturi alternative, intr-o gramada conica. 
Concomitent, se adauga si ingrasamintele chimice stabilite.

Omogenizarea se face prin lopatare si amestecarea cu grebla astfel: doi muncitori iau cu lopata din partea de jos a gramezii si fac alte doua gramezi alaturate.
Concomitent, alti doi muncitori amesteca permanent cu grebla componentele ce se asaza in cele doua gramezi. In final, se reface gramada initiala in vederea obtinerii unui substrat cat mai omogen.

Substratul preparat se depoziteaza ferit de umezeala in soproane si magazii sau, cel putin, acoperit cu folii de polietilena.
Inainte de a fi folosit, substratul trebuie neaparat dezinfectat.
Dezinfectia se realizeaza pe cale termica sau chimica, in functie de posibilitati si de gradul de infestare.
Dezinfectia se face asezand substrtul in straturi de 40-50 cm grosime, dupa care se dezinfecteaza cu aburi sau cu diferite substante chimice (formalina, sulfat de cupru, dazomet, basamid, nemagon etc.).

Introducerea substratului in diferitele spatii se face cu 3-4 zile inainte de semanat sau repicat pentru a se incalzi.

Pentru semanaturile dese care urmeaza sa se repice, substratul se asaza in grosime de 5-7 cm in sere si solarii si de 10 cm in spatiile incalzite cu gunoi de grajd.
Pentru semanaturile care nu se mai repica sau pentru repicat in strat grosimea este de 15-16 cm.
Substratul se foloseste si pentru umplerea ghivecelor de material plastic in care urmeaza sa se repice sau sa se semene.

Categorie: Agricultura | Adăugat de: IonDarii
Vizualizări: 1126 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar