Acasă » Fişiere » IDEI DE AFACERI » Agricultura [ Adaugă o intrare nouă ]

Crescatorie de melci
13.11.2011, 23:14

 

Carnea de melc a inceput sa fie consumata din ce in ce mai des in zilele noastre si este déjà foarte apreciata in tari precum Franta, Italia si Peninsula Iberica, locuri in care se opresc cele mai insemnate cantitati din aceasta carne hranitoare.

 

Aportul ridicat in proteine (14-16%), fier (45-50mg/kg) precum si continutul scazut de grasime au transformat aceasta delicatesa culinara intr-una din cele mai cautate alimente intr-o mare parte a Europei.

Chiar si in perioada de criza economica, crescatoriile de melci s-au dovedit a fi afaceri de succes, datorita cererii in continua crestere. Prin urmare, ne-am gandit sa va oferim toate informatiile pe care trebuie sa le stiti in cazul in care doriti sa va deschideti o asemenea afacere.

Investitia pe care trebuie sa o faceti initial nu este foarte mare, aceasta variind intre 5.000 – 8.000 euro, depinzand de suprafata de exploatare (recomandat fiind cel putin 2.000 mp), numarul de melci pe care doriti sa-l cresteti si de calitatea materialelor pe care vreti sa le utilizati in constructia efectiva.

In ceea ce priveste intretinerea melcilor, trebuie sa stiti ca acestia sunt destul de pretentiosi, deoarece trebuie mentinuti intr-un climat ce necesita o temperatura si un nivel de umiditate constant. Mai mult, melcii cresc destul de incet, iar dintr-un exemplar, doar maxim 40% poate fi consumat. Prin urmare, helicicultura nu este o modalitate de a obtine castiguri rapide.

Dintr-o suprafata de 2.000 mp puteti obtine in jur de 3-4 tone de melci/an, pretul de vanzare la export fiind 4-6 euro/kg in cazul melcilor vii si intre 15-70 euro/kg in cazul carnii prelucrate. Teoretic, investitia initiala se recupereaza in al doilea an de la infiintare.

Exista cinci pasi esentiali pe care trebuie sa ii stiti in momentul in care va hotarati sa va deschideti o ferma de melci.

1. Asigurati-va din timp de existenta unei piete pe care sa puteti tranzactiona carnea de melc. Pentru aceasta, incercati sa luati legatura cu potentialii cumparatori si asigurati-va ca acestia ar fi interesati sa lucreze cu dumeavoastra.

2. Obtineti toate autorizatiile necesare pentru a va putea dezvolta afacerea. In primul rand, trebuie sa mergeti la Primarie, institutia abilitata in a va furniza toate documentele necesare. De asemenea, nu uitati sa consultati si Planul Urbanistic General ce ar putea sa prevada restrictii cu privire la cresterea melcilor pe suprafata de dorita.

3. Analizati terenul pe care intentionati sa va dezvoltati constructia si, daca este necesar, ameliorati amplasamentul, astfel incat sa creati conditii propice de dezvoltare melcilor. Nu uitati sa faceti o analiza a faunei existente, pentru a descoperi eventualii inamici precum pasari, soareci, sobolani, cartite, etc. Puteti incepe inca de acum lupta impotriva lor.

4. Creati-va un proiect tehnologic (metoda de crestere a melcilor, doua fiind foarte cunoscute: cea franceza si cea italiana), un plan de amenajare a fermei si un plan de afaceri.

5. Ultimul pas consta in achizitionarea materialelor necesare construirii fermei.

In ceea ce priveste construirea fermei, aveti doua optiuni: fie angajati firme specializate care se vor ocupa de absolut toate etapele, ajutandu-va inclusiv sa intrati pe piata de desfacere. Costurile pentru aceasta optiune se ridica la aproximativ 7.000 euro. In plus, vi se va retine si un comision din vanzarile pe care le faceti, in medie 5%.

Puteti opta sa va construiti dumneavoastra insiva ferma. In acest caz, trebuie sa stiti ca veti cheltui in medie 800-1.000 euro pentru a obtine toate avizele necesare construirii si analizei solului. Pentru constructia efectiva puteti scoate din buzunar intre 3.000-5.000 euro, totul depinzand de calitatea materialelor pe care urmeaza sa le utilizati.

In principal, aveti nevoie de stalpi pentru imprejmuire, sarma ghimpata, tabla zincata, sistem de irigatie, pompa de apa, generatoare de curent si plasa Helitex. In continuare, mai aveti nevoie de popularea fermei cu melci.

Pretul acestora variaza in functie de specia aleasa, in medie acesta fiind de 6,5 euro/1.000 bucati. In afara de aceste costuri, se mai adauga si cele legate de hrana si intretinere care sunt in medie de 2,76 euro/kg.

Trebuie sa stiti ca din 1.000 bucati de melci puteti obtine aproximativ 10 kg de exemplare vii. La un pret de tranzactionare de 5 euro, veti putea obtine un profit de aproape 15,9 euro. Daca va hotarati sa prelucrati carnea de melc, doar 40% se poate valorifica efectiv, iar la un pret de tranzactionare de 30 euro, veti obtine un profit de aproximativ 90 euro.

Recent, pe piata din Franta, si-a facut aparitia o noua delicatesa culinara, caviarul din oua de melci, care se vinde cu 2.000 euro/kg. Un melc poate produce in medie 4g de oua/an, deci pentru a obtine un kg este nevoie de aproximativ 250 de exemplare.

Prin urmare, daca va hotarati sa va deschideti o asemenea afacere, inarmati-va cu rabdare si informati-va cu atentie cu privire la toate riscurile la care va expuneti.

Categorie: Agricultura | Adăugat de: IonDarii
Vizualizări: 1062 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar