Acasă » Fişiere » IDEI DE AFACERI » Agricultura [ Adaugă o intrare nouă ]

Crescatorie de iepuri
13.11.2011, 23:17

 

Primul lucru pe care il auzi intr-o afacere cu iepuri este ca scoti profit din primul an, lucru perfect plauzibil, in conditiile in care inca mai exista multe afaceri ce pot aduce profit inca din primul an de existenta.

 

Afacerea poate incepe ca un hobby, din placerea de a creste animale si se poate dezvolta intr-un business banoas, mai ales in contextul in care exista fonduri europene care sa ajute la dezvoltarea afacerii. Pentru o persoana cu inclinatii sau pregatire zootehnica afacerea cu iepuri poate pica mai bine decat o manusa si poate genera un profit suficient de mare.

La ce nivel poate porni o afacere cu iepuri? In cazul in care dispuneti de fonduri suficiente si de experienta in domeniu, sau macar aportul cuiva cu experienta, puteti incerca achizitionarea unei ferme. Avantajul unei investitii mai mari este dat de detinerea unui monopol cantitativ si de imagine pe care il veti dobandi cu usurinta. Pe de alta parte, in cazul in care nu sunteti familiarizat cu afacerea sau, pur si simplu, nu doriti sa riscati sume mari de bani, tebuie sa stiti ca afacerea poate fi pornita chiar si cu un mascul si zece femele. La o asa "turma” insa, afacerea este mai mult o sursa de hrana pentru gospodarie decat o sursa de venit lunar.

Unde se vand iepuri sau cine prefera carnea de iepure? In urma cu 2 ani cererea de carne de iepure era destul de mare fata de oferta, insa pe parcurs piata s-a mai stabilizat.

Ce avantaje prezinta o afacere cu iepuri? Desi am incercat sa cautam hibele afacerii, nu am facut decat sa gasim din ce in ce mai multe avantaje. In primul rand iepurii nu au fost afectati pana acum de boli transmisibile la om, iar in al doilea rand carnea de iepure este usoara (nu contine grasimi motiv pentru care nu se recomanda o dieta bazata numai pe carne de iepure). Sa nu uitam usurinta cu care pot fi crescuti iepuri si faptul ca nu sunt animale pretentioase. Ultimul avantaj se bazeaza pe o proiectie in urmatorii cinci sau zece ani: o sursa de hrana in conditiile unei crize sau a cresterii populatiei. Desi am spus ca ultimul argument ar fi si ultimul avantaj, mai mult ca sigur am mai gasit un altul: productia de carne de iepure a scazut in ultimii douazeci de ani de sute de ori (peste 10.000 tone in 1990 fata de putin peste 250 de tone in 2007).

In cazul in care doriti sa porniti afacerea la un nivel redus iata cateva detalii care speram sa va fie de folos. Pretul unui iepure incepe de la minim 100 de lei iar un pui pentru un exemplar de rasa poate sa sara cu usurinta 400 de lei. Puteti opta pentru diferite pachete pe care le gasiti la crescatori: aveti posibilitatea sa achizitionati, pentru inceput, un mascul si zece femele si posibilitatea de a vinde puii obtinuti.Cu un mascul si zece femele, in conditiile in care anumite rase se reproduc si de 5 ori pe ani(pentru statistici putem conta pe minim 3), iar o femela naste minim 5 pui (cazurile in care o femela naste doar 5 pui sunt destul de rare, ea putand naste in medie 7,8 sau 9 pui), vom obtine un numar de 150 de pui in primul an (cu rasa potrivita si conditiile favorabile puteti obtine din 10 femele chiar si 400 de pui in primul an. Fiecare pui indeplineste conditiile de sacrificare dupa 11-13 saptamani.

Exista o intrebare legitima pe care si-o pune fiecare cititor atunci cand aude de afacerea cu iepuri: "Daca afacerea este atat de profitabila de ce oferta este atat de mica?" Multi poate nu privesc cresterea animalelor ca fiind o ocupatie demna sau o posibila sursa de venit, cei care o considera poate nu au suficienti bani, iar altii sunt ignoranti.

Sursa din care veti alege sa va documentati ramane in totalitate la alegerea dumneavoastra insa pastrati ochiul critic in cazul acelor articole care incearca sa va convinga prea mult. O afacere in domeniul zootehnic, in viitorul apropiat ar putea deveni o afacere sigura, insa pana atunci fiecare investeste in ce considera profitabil.

Categorie: Agricultura | Adăugat de: IonDarii
Vizualizări: 787 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar