Acasă » Fişiere » Curiozitati » Bissnes&Bani [ Adaugă o intrare nouă ]

Unde pot obţine finanţare antreprenorii începători?
10.04.2012, 14:16
Unde pot obţine finanţare antreprenorii începători? 


Ce să facă tinerii din Republica Moldova, care au idei interesante de afaceri, însă nu au suficiente surse financiare pentru aceasta? Mai mult, deseori ei nu au ce oferi în gaj pentru a lua un credit de la bancă sau de la companiile de finanţare. Ce oportunităţi oferă tinerilor, potenţiali antreprenori, statul, băncile comerciale şi celelalte instituţii financiare din Republica Moldova.




Companiile de finanţare oferă posibilitatea gajării oricăror bunuri


Orice antreprenor care are sau intenţionează o afacere viabilă, demonstrează competenţă şi calităţi potrivite afacerii, investeşte propriile mijloace şi preţuieşte istoria sa de creditare - poate beneficia de serviciile Microinvest, însă dacă are ce pune în gaj.
Compania acordă împrumuturi pentru lansarea şi extinderea afacerii şi oferă posibilitatea deschiderii unei istorii de creditare; nu solicită plan de afaceri, ci doar o bună cunoaştere a ei. Totodată, în caz de necesitate, oferă vacanţă la rambursarea împrumutului.  
Împrumuturile se acordă pentru iniţierea afacerilor în domenii precumcreşterea animalelor, plantarea şi creşterea culturilor multianuale, legumicultura în seră, servicii şi lucrări mecanizate în agricultură, industria materialelor de construcţie; păstrarea şi prelucrarea producţiei agricole, servicii de transport, comercializarea bunurilor de larg consum, industria alimentaţiei publice, deservirea publică sau în orice alt sector economic rentabil de nivel mic şi micro.

Valoarea împrumutului este de până la 1 600 000 lei, cu termenul de  până la 4 ani şi se acordă o perioadă de graţie la rambursarea împrumutului de cel mult 8 luni. Graficul de rambursare este structurat la preferinţa solicitantului.

Filozofia şi politicile Microinvest presupun eliberarea împrumutului inclusiv clienţilor, care nu pot prezenta o asigurare clasică şi, deci, nu pot fi clienţii băncilor. Compania utilizează în acest scop forme netradiţionale de asigurare a împrumuturilor, cum ar fi garanţia oferită de persoanele fizice sau juridice sub formă de mijloace de transport şi echipament, gaj sub formă de stocuri de mărfuri şi materiale etc. De asemenea Microinvest acceptă forme de gaj mai deosebite - hârtii de valoare, obligaţiuni, acţiuni, depozite la termen, stocuri de mărfuri şi materiale, tehnică şi echipament de uz casnic, pământul şi animalele.

La fel şi compania financiară Prime Capital încurajează dezvoltarea spiritului întreprinzător şi celor care vor să lanseze o afacere nouă. Fiind o instituţie non-bancară, Prime Capital complementează produsele şi serviciile propuse de bănci, oferind diverse împrumuturi până la 10 ani business-ului mic şi mijlociu şi antreprenorilor privaţi, pe termen scurt sau lung pentru dezvoltarea afacerii. Clientul are posibilitatea gajării oricăror bunuri şi să aleagă soluţia financiară potrivită pentru el.

De produsele Prime Capital pot beneficia persoanele fizice, deţinătorii de patente, întreprinderile individuale, gospodăriile ţărăneşti, societăţile pe acţiuni şi societăţile cu răspundere limitată. Compania oferă mai multe tipuri de credite pentru afaceri, suma împrumutului variind de la trei mii până la 3 mil. dolari, în funcţie de scopul şi valoarea gajului. Rata anuală a dobânzii variază de la 10% până la 18%.

Doar o bancă oferă credit fără gaj


Nu toate băncile moldoveneşti oferă credite pentru lansarea afacerii. Majoritatea creditelor oferite pentru acest scop, sunt menţionate ca „credite pentru nevoi personale nenominalizate”. Pentru un împrumut de maxim 500 mii lei, creditele bancare sunt oferite pe o perioadă de până la 5 ani. Rata dobânzii este de 16-18%. La unele bănci, pentru aprobarea creditului se acceptă şi venitul cumulat al familiei. Suma creditului poate fi maxim 70% din valoarea imobilului propus în gaj. Pentru garantarea creditului se solicită gajul asupra unei proprietăţii imobiliare a solicitantului sau a unei părţi terţe. Dacă banca asigură 100% din costul proiectului depus de client, atunci rata dobânzii este flotantă şi poate fi modificată semestrial.
Doar ProCreditBank oferă 7 tipuri de credite pentru business, fără gaj, cu pachet minim de documente, însă doar pentru dezvoltare, nu şi pentru lansarea afacerii. Pentru primirea creditului este necesar să aveţi o afacere stabilă, fără întrerupere până la momentul depunerii cererii. Suma minimă ce poate fi oferită spre împrumut este de 50 mii lei, iar cea maximă depăşeşte un mil. de lei. Rata dobânzii ajunge şi la 22%.

Şi statul propune suport financiar pentru lansarea afacerilor


Pentru fiecare afacere deschisă de gasterbaiteri, guvernul Republicii Moldova se angajează să dubleze suma investiţiei. Guvernul a aprobat programul de atragere a remitenţelor în economie şi a anunţat că este gata să cheltuiască în acest scop 100 milioane de lei. Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare şi rudele lor de gradul întâi vot putea primi pentru dezvoltarea afacerilor o finanţarea nerambursabilă din partea statului în valoare de 200 mii lei, susţinută suplimentar cu instruire, informare şi consultanţă. Programul va fi implementat în perioada anilor 2010 - 2012.
Programul PARE 1+1 prevede că pentru fiecare leu investit din veniturile câştigate în străinătate persoanele care vor deschide o afacere vor primi un leu din programul aprobat de Guvern.

Este o încercare de a reorienta remitenţele de la consum spre investiţii, în scopul dezvoltării mediului rural şi crearea de noi întreprinderi. Potrivit unor estimări, doar 2% din banii trimişi acasă de către moldovenii care muncesc peste hotare merg în investiţii, iar conform unor studii şi sondaje  ponderea acestora ajunge la  6%.

Specialiştii de la centrul analitic independent „Expert-Grup” susţin că băncile joacă un rol pasiv în modernizarea economiei. În aceste condiţii, cel mai tare au de suferit producătorii, pentru care împrumuturile financiare reprezintă un mare risc.

Rata medie a creditelor în lei pentru firme a fost în ianuarie, de 14,54%, în timp ce pentru persoanele fizice acestea s-au ridicat la 18,1%, cu 25% mai mult, se arată într-un studiu al Băncii Naţionale a Moldovei. Din raport mai reiese că firmele şi persoanele fizice au împumutat în prima lună din an 1.297 milioane de lei. Din suma totală a creditelor bancare, circa 90% le-au revenit agenţilor economici şi aproape 10% au fost luate de populaţie.



Categorie: Bissnes&Bani | Adăugat de: IonDarii
Vizualizări: 1227 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar