Atentie!!!  Incepind cu 01.01.2017 intra in vigoare Cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrul la monitor aprobate prin Hotarirea Guvernului Nr. 819 din  01.07.2016.

Conform acestor cerinte  angajatorul asigură lucrătorilor examinarea oftalmologică în următoarele cazuri: 
    1) înainte de a începe lucru la monitor, prin examinarea oftalmologică la cererea angajatului la angajare;
    2) la intervale stabilite de actele normative în vigoare;
    3) dacă lucrătorii simt dificultăţi vizuale cauzate de lucrul la monitor.
Dacă în urma examenului oftalmologic au fost depistate dereglări vizuale, angajatorul este obligat să pună la dispoziţie aparate de corecţie normale sau de corecţie speciale. Cheltuielile pentru măsurile întreprinse  din  Cerinţele minime vor fi suportate în întregime de către angajator.

Scaunul de lucru trebuie să fie stabil şi să permită cu uşurinţă  libertatea de mişcare şi o poziţie confortabilă. Înălţimea scaunului trebuie să fie reglabilă. Spătarul scaunului trebuie să poată fi înclinat şi reglat pe verticală. La solicitarea lucrătorului se va acorda un suport pentru picioare.

Ecranul monitorului se va găsi în zona unghiului de protecţie a corpurilor de iluminat în aşa fel ca aceasta să nu se reflecte pe suprafaţa ecranului.

 Pentru asigurarea capacităţii optime de muncă şi menţinerea sănătăţii, în afară de pauza obligatorie pentru prînz, în decursul zilei de muncă se efectuează suplimentar pauze reglementate, care se includ în timpul de muncă. În ziua de muncă de 8 ore, pauzele reglementate se acordă după 2 ore de la începutul schimbului şi după 2 ore după prînz,  cu durata de 15 minute fiecare. În ziua de muncă de 12 ore, pauzele reglementate trebuie să fie efectuate în primele 8 ore ca şi pauzele din ziua de 8 ore, iar în ultimele 4 ore, după fiecare oră cîte 15 minute. Nu se admite activitatea la monitor mai mult de 2 ore fără pauze reglementate. În scopul combaterii monotoniei, suprasolicitărilor neuropsihice, oboselii aparatului vizual şi celui locomotor, al menţinerii capacităţii maxime de muncă, în timpul pauzelor reglementate lucrătorilor li se recomandă exerciţii fizice, pentru ochi şi relaxare psihologică.