Acasă » 2017 » Февраль » 5 » Autoajutor şi ajutor reciproc la afectare. Manevrele şi metodele de acordare a ajutorului medical în caz de combustii
18:24
Autoajutor şi ajutor reciproc la afectare. Manevrele şi metodele de acordare a ajutorului medical în caz de combustii

Acordarea primului ajutor medical constă în efectuarea celor mai simple măsuri de urgenţă la locul de afectare sau în apropierea lui, cu scopul de a micşora suferinţele accidentatului, a înlătura cauzele care pun în pericol sau pot duce la înrăutăţirea stării sinistratului.

         Primul ajutor poate fi efectuat ca autoajutor şi ajutor reciproc. Autoajutorul este accesibil pentru orice persoană cu o oarecare pregătire fără studii medicale. Aceasta are o mare importanţă, deoarece efectuarea autoajutorului poate preîntîmpina apariţia multor complicaţii, uşurează consecinţele leziunii, iar în multe cazuri poate preîntîmpina moartea.

Deci persoana acordă ajutor sie însuşi.

         Ajutorul reciproc acordă alte persoane care se află în apropierea focarului de afectare şi deci după termen şi importanţă se apropie de autoajutor.

         Combustia este lezarea ţesuturilor sub acţiunea temperaturii înalte (flacăra, lichid fierbinte, aburi, iradierea de la explozia nucleară, acţiunea razelor solare, agenţii chimici).

         Severitatea combustiei depinde de suprafaţa afectată. De profunzimea şi localizarea combustiei, vîrsta şi starea de sănătate anterioară a accidentatului.

         După profunzime arsurile pot fi:

         Gr. 1 – afectat stratul superficial al pielei, apare hiperemia şi edemul pielei;

         Gr. 2 – pe pielea hiperemiată şi edemaţiată apar flictene (vezicule);

       Gr. 3 – se caracterizează prin necrotizarea stratului tegumentar în întregime, se formează crustă de culoare sură sau neagră;

         Gr. 4 – are loc necrotizarea nu numai a pielii ci şi a straturilor subiacente (fascii, tendoane, muşchi, oase etc.). 

         Sînt mai grave arsurile mîinilor, feţei, ochilor, urechilor, pelvisului şi celei circumferinţiale ale membrelor şi toracelui. Şocul se asociază frecvent la arsuri mai mari de 10-15 % suprafaţa corporală.

         Prim ajutor medical:

         1) Întreruperea imediată a acţiunii factorului provocator (scoaterea accidentatului din zona de pericol, dacă hainele ard în flăcări, focul se stinge cu orice metodă – se înveleşte strîns cu plapumă, palton, altă haină, cu get de apă).

         2) Hainele ce continuă să mocnească ori sînt îmbibate cu lichid fierbinte se scot cu multă precauţie pentru a nu cauza noi dureri, cel mai bine este a tăia sau a rupe haina pe cusuturi.

         3) În cazul arsurilor de gradul I este de ajuns să se trateze pielea cu alcool sau odicolon. La fel se va proceda cu arsurile de gradul II, dar se va mai pune şi un pansament steril. Veziculele nu se sparg. La arsuri de gradul III – IV se va aplica pansament aseptic. Dacă cuprinde o suprafaţă mare, bolnavul trebuie învelit într-un cearşaf, prostire sau prosop curat. Resturile de haine lipite de plagă şi alte obiecte nu se scot din plagă, pansamentul se pune deasupra lor.

         4) Accidentatul cu arsuri trebuie transportat de urgenţă pe brancarde la spital.

         Dacă apar semne de şoc, persoana trebuie culcată, bine învelită, de creat repaus fizic şi psihic (ei sunt foarte sensibili la frig şi zgomot), se administrează un analgetic, se dă de băut cafea, ceai tare, dulce şi cald, alcool şi băutura care conţine ½ linguriţă de bicarbonat de natriu şi o linguriţă de sare la un litru de apă.

         La arsurile chimice plaga trebuie spălată cu apă.

Categorie: PRIMUL AJUTOR MEDICAL | Vizualizări: 29340 | Adăugat de: IonDarii | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar